Çarşamba, Aralık 6, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaSulama BilgileriToprakta Suyun Hareketi

Toprakta Suyun Hareketi

Her ne şekilde uygulanmış olursa olsun, toprağa uygulanan belirli miktarda suyun içindeki hareketlerini üç bölüm altında irdelemek gerekir:

  1. Suyun bir bölümü, bitkinin kök-saçak profilinde tutulan biyolojik su ‘dur.
  2. Suyun bir bölümü, bitkinin kök-saçak profilinin hemen altında ve maksimum 30 cm derinliğinde tutulan kapillar su ‘dur.
  3. Uygulanan suyun diğer bölümü ise, yukarıda zikredilen profil derinliklerinin daha altına inen ve sonuçta taban suyuna kadar uzanabilen kaçak su ‘dur.

Biyolojik sudan bitkiler direk yararlanırken, kapillar sudan da dolaylı olarak yararlanabilirler. Fakat kaçak sudan asla yararlanamazlar.

Topraktaki bu su hareketlerinin dağılım payları; uygulanan su miktarına, toprağın fiziksel karakterlerine, organik madde içeriğine ve yetiştirilen kültürün kök-saçak derinliğine göre değişir. Bu değişim içindeki kaçak su oranı; toprağın genel karakteri başta olmak üzere, sulama şekline göre değişir. İlkel ya da modern yöntemlerle yapılan sulamalar bilinçsiz yapıldığı zaman kaçak su oranı %60 lara ulaşabilmektedir.

Modern sulama yöntemleriyle asıl hedeflenen kaçak su oranını en aza indirmektir. Çünkü bunun sağlanması ancak bu sistemlerle mümkündür.Kaçak su nedeni ile boşa giden gübreler veya sağlıklı uygulanamayan gübreleme sonucunda meydana gelen verim kayıplarına rastlanmaktadır. Kaçak suyun en aza indirilebildiği sulama sitemi damla sulama sistemidir.

Aşağıdaki videoyu da izlemenizi tavsiye ederiz.

Benzer Makaleler

Popüler Yazılar