Çarşamba, Aralık 6, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaDamla SulamaDamla Sulama Yöntemini Sınırlayan Etmenler

Damla Sulama Yöntemini Sınırlayan Etmenler

Damla Sulama

Bu yazımızı okuyunca damla sulama sistemi ne kadar kötüymüş gibi bir fikre kapılmanızı istemeyiz. Zaten kesinlikle damla sulama sistemi en iyi sulama yöntemidir. Ancak damla sulama siteminde de dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekmeye çalıştık.

Damla sulama yönteminde en önemli sorunların başında damlatıcıların tıkanması gelmektedir. Tıkanmaya en çok kum parçacıkları, yosunlar, organik ve inorganik maddeler ile kimyasal maddeler neden olmaktadır. Bu nedenle çok iyi bir filtrasyon işlemi yapılması gerekmektedir. Damlatıcıların (driplerin) tıkanması damla sulama borusunun aynı zamanda garanti kapsamı dışında kalmasına da neden olmaktadır. Bu yüzden de Damla Sulama Filtresi başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Damla sulama da kullanılan bütün sular erimiş halde bir miktar tuz içerirler. Damla sulama da bu tuz ıslak şeridin çeperine doğru itilerek burada birikir. Biriken bu tuzlar bitkiye zarar verecek düzeye gelirse oluşan tuzun yıkanması gerekmektedir. Yıkamak içinde yağmurlama ya da yüzey sulama yöntemine ihtiyaç duyulabilir veya hümik asit vermek gibi çeşitli kimyasallara başvurulabilir. Aslında buradaki olay sanki yalnızca damla sulama için anlatılmış gibi gözükse de sulama da kullanılacak suyun kalitesi çok önemli olup, kalitesiz su ile yapılan herhangi bir sulama yönteminde sonuç değişmeyecektir.

Damla sulama yönteminde sadece bitkinin kök bölgesi ıslatıldığı için, bitki köklerinin gelişmesi kök bölgesinin ıslatılan alanı ile sınırlıdır. Bitki kök bölgesi gerekli derinlik ve genişlikte ıslatılmamış ise bitki köklerinin gelişimi sınırlı alanda olacağından zayıf kök oluşumu olabilir. Bu nedenlerle şiddetli rüzgarlara meyve ağaçlarının kökleri dayanamayabilir veya verimde düşüş gözlenebilir. Damla sulama sistemi projelendirilmesi ve kurulumu oldukça önemli bir iş olup profesyonel bir ekip tarafından yapılmalıdır.

Bu yöntemde damla sulama sisteminin uzun süre arızalanması, sisteme yeterli su sağlanamaması gibi beklenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Bu yüzden özellikle 50 dekar ve üzeri işletmelerde damla sulama için mutlaka yedek bir su kaynağı bulundurulmalıdır. Sulamalar genellikle daha sık aralıklarla yapıldığından bitki su stresine girebilir. Sonuçta kalitede ve verimde düşme olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta özellikle damla sulamaya yeni geçen eski bahçelerde stres giderici takviyeler kullanmak gerekebiliyor. Ayrıca da sulama süresi yani miktarı ve zamanını çok iyi ayarlamak gerekmektedir. Damla sulama uygulama süresi konusunda ise ayrıca bir yazı yazmayı düşünüyoruz.

Damla sulama da ilk yatırım maliyeti oldukça yüksektir. Böyle olmasına rağmen diğer sulama yöntemlerine göre sağlanan ürün artışı ve elde edilen gelir göz önünde bulundurulduğunda daha ekonomik bir sulama yöntemi konumuna gelebilir. Bizler yıllardır yaptığımız maliyet hesaplarında damla sulama sisteminin maksimum 3 yıl içinde kendisini amorti ettiğini gördük. Dolayısıyla damla sulama için ilk yatırım maliyetinden kaçmamak gerekmektedir.

Ziraisulama.com

Benzer Makaleler

Popüler Yazılar