Çarşamba, Aralık 6, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaDamla SulamaDamla Sulama Sistemi

Damla Sulama Sistemi

Damla Sulama

Damla Sulama Sistemi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler…                                 

Değerli ziraisulama.com takipçileri. Bu yazımda damlama sulama sistemi kurarken veya kurdururken nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda sizleri bilgilendirmeye çalışacağım. Damla sulama sistemi başlıca üç bölümden oluşur;

  • Filtrasyon
  • Ana Borular
  • Damlama Sulama Boruları

Bir çok çiftçinin yaptığı hata filtrasyon (damla sulama filtresi) yatırımına bütçe ayırmadan diğer ekipmanları alarak damlama sulama sistemini çalıştırmaya başlamalarıdır. Bunun sonucunda ise damla sulama borularının kısa sürede  kum, yosun veya diğer yabancı maddeler tarafından tıkanarak kullanılamaz hale gelmektedir. Filtrasyon (damla sulama filtresi) olmadan damlama sulama yapılamaz. En kaliteli damlama sulama borusu alınsa dahi sorgusuz sualsiz garanti kapsamı dışına çıkacaktır.

Ayrıca yanlış bilinen bir durum ise gerek sondaj kuyularından gelen, gerekse akarsulardan alınan suyun temiz olduğu ve filtrasyona (damla sulama filtresi) gerek olmadığının düşünülmesidir. Kuyulardan gelen suyun kum ve çakıl tanelerinden süzülerek bize geldiğini dolayısıyla suyla beraber az ya da çok kum-silt-kil tanelerinin damla sulama borularına ulaşacağını unutmamalıyız. Akarsular ise güneş gördüğü için alg (yosun) gelişimi mutlaka oluşacaktır. O an için tıkanmıyormuş gibi gelse de zamanla alg(yosun) gelişimi devam ederek mutlaka damla sulama borularımız tıkanacaktır.

Filtrasyon (damla sulamam filtresi) seçimi yaparken su kaynağına göre seçim yapılmalıdır. Eğer sulanacak arazi 40 dekar ve üzeri ise otomatik damla sulama filtresi tercih edilebilir. İlerleyen günlerde Damla sulamada filtre seçimi konulu daha detaylı bir yazı yayınlacağız. Şimdilik konuyu derinleştirmeden devam edelim.

Ana boru seçimi yapılırken damla sulama sisteminde kullanılabilecek ana boru tiplerini sayacak olursak;

  • Geri dönüşüm malzemeden üretilen kangal boru 6-10 Atü
  • PE100 Orijinal hammaddeden üretilen kangal boru veya boy boru 6-10-16 Atü
  • PVC Temiz Su Boruları altışar metrelik boylar halindedir. 6-10-16 Atü
  • Yağmurlama sulama boruları, kelepçeli boru veya mandallı boru olabilirler 5-6 Atü

Yukarıda saydığım borulardan ikinci sırada bulunan PE100 Borular her zaman için avantaj sağlamaktadır. Genelde çiftçiler damla sulama bayilerinden fiyat alırken bu konuya dikkat edilmez ve bayii ucuz olan geri dönüşüm malzemeden (atık plastikten) imal edilen kangal boru fiyatı verirler. Bu yüzden üzerinde PE100 ve TSE ibaresi olan ve en az 10 Atü boru seçilmelidir. PVC Temiz Su borusu PE100 borulardan sonra tercih edilebilir. Ancak PVC Temiz Su Borusu da en az 10 Atü ve TSE li olmalıdır. Yağmurlama Sulama borusu ise önceden elinizde varsa değerlendirmek amacı ile kullanılabilir. Yeni alınacaksa yağmurlama sulama borusu kesinlikle tercih edilmemelidir.

Damla sulama sistemine adını veren damla sulama borusu seçimi en zor olan konudur. Günümüzde geri dönüşüm malzemeden üretilen damla sulama borusundan tutunda, yassı damla sulama borusu, yuvarlak damla sulama borusu veya toprak altı damla sulama borusuna kadar çeşitlerinin yanında bir de çalışma prensibinden dolayı basınç regüleli damla sulama borusu vardır.

Ben kafanızı fazla karıştırmadan damla sulama borusu seçimini nasıl yapacağınız konusunda sizi aydınlatmaya çalışacağım. Öncelikle buradaki kıstas en az 5000 m2 ve üzeri bahçe ve tarlalarda damla sulama borusu seçimidir. 5000m2 den küçük bahçelerde çevrenizde bulduğunuz beş yıl garantili olan her hangi bir damla sulama borusunu alabilirsiniz. Buna göre tek yıllık bitkilerde yassı damla sulama borusu veya toprak altı damla sulama borusu tercih edilebilir. Meyve bahçelerinde ise yuvarlak damla sulama borusu veya yine toprak altı damla sulama borusu kullanılabilir. 5000 m2 den büyük bahçelerde malzeme alacağınız bayii den mutlaka proje desteği talep edilmelidir. Doğru damla sulama borusu seçiminin yapılmasına, ayrıca beş yıl garantili olması başlıca dikkat edilecek konulardandır. Bu aşamada gerek proje talebiniz sırasında gerekse damla sulama borusu seçimi sırasında bayii den sistem kurulduktan sonra su kaynağına en yakın yerle en uzak yere aynı miktarda su ulaşacağı konusunda garanti istenmelidir. Özellikle eğimli arazilerdeki meyve bahçeleri başta olmak üzere günümüzde eşit su dağılımı için basınç regülleli damla sulama borusu kullanılmaya başlanmıştır. İlk etapta yatırım maliyetleri yüksek gibi gözükmesine rağmen damla sulama projesi toplam maliyeti de basınç regüleli damla sulama borusu yüzünden düşmektedir. Damla sulama sistemi nde eşit su dağılımı olmadığı zaman arazideki birkilerin boylarında farklılıklar oluşmaya başlar. Bunun temel sebebi bazı bitkilerin fazla sulanması bazılarına ise yeterli su ulaşmadığından büyüyememesi veya ölmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca damla sulama üzerinden yapılacak gübrelemeler de yine bu konuya neden oluşturmaktadır. Şimdilik damla sulama borusu seçerken temel dikkat edilecek noktalar bunlar ancak bu konuda daha detaylı bir yazı yazacağız.

Ziraisulama.com

Benzer Makaleler

Popüler Yazılar